Overslaan en naar de inhoud gaan
toepassing ABUS-techniek AZ Sint-Maarten

In 2019 investeerde AZ Sint-Maarten als eerste in België in de ABUS-techniek (Automated Breast Ultrasound System). Deze techniek is specifiek ontwikkeld voor de diagnose van borstkanker bij dens borstweefsel. Zo’n drie jaar na ingebruikname en expertise op basis van meer dan 4.000 onderzoeken onderstrepen onze artsen medische beeldvorming, gespecialiseerd in senologie, hun ervaringen met een wetenschappelijke publicatie in het gerenommeerde, internationale tijdschrift Journal of Ultrasonography.

De auteurs zijn AZ Sint-Maarten-artsen Dima Al Jahed (assistente in opleiding) onder leiding van dr. Sofie Dekeyzer, dr. Katrien Vanwambeke, dr. Marijana Antic, dr. Charlotte Vanhoenacker en dr. Filip Vanhoenacker.

Hoe werkt ABUS?

De screeningstechniek brengt de borst als een volume driedimensionaal in beeld. De specialist medische beeldvorming analyseert de borst dan vanuit verschillende invalshoeken. Onder andere ook frontaal, een invalshoek die we bij de klassieke 2D-echografie niet hebben. De voordelen zijn dat afwijkingen in het weefsel beter zichtbaar zijn, beelden makkelijker reproduceerbaar zijn en dat we de evoluties van letsels nauwkeuriger kunnen vergelijken.

Specifiek voor vrouwen met dens borstweefsel

Vrouwen met dens borstweefsel hebben tot 3,25 keer meer kans om borstkanker te ontwikkelen t.o.v. vrouwen met een lage densiteit. Dens borstweefsel treffen we vooral aan bij jonge vrouwen – die actueel meer en meer worden gescreend – en bij ongeveer 40% van de postmenopauzale vrouwen. Met de ABUS-techniek beperken we de repetitieve stralingsbelasting door mammografie.

Vooral jonge vrouwen die familiaal erfelijk belast zijn voor borstkanker hebben voordeel bij deze techniek. Tumoren zijn bij hen agressiever en sneller evolutief. Een vroegtijdige opsporing is dus belangrijk. De ABUS-techniek heeft een belangrijke meerwaarde omdat de techniek gestructureerd en geautomatiseerd verloopt.

Enkele bijkomende indicaties worden gebruikt: ABUS voor second look na NMR onderzoek, opvolging tijdens de chemotherapie om de volumeafname van de letsels gestandaardiseerd op te volgen of controle van de resectiestukken uit het operatiekwartier.

Ambitie erkende borstkliniek versterken

Dat AZ Sint-Maarten als eerste in België startte met borstkankerscreening met de ABUS-techniek is niet toevallig. De erkende borstkliniek in het ziekenhuis bevestigt hiermee haar ambitie om top te zijn inzake diagnose en behandeling van borstkanker. Naast state of the art apparatuur voor medische beeldvorming zoals ABUS draagt de multidisciplinaire aanpak hiertoe bij.

Inhoud wetenschappelijk artikel

Het artikel onderstreept de gestructureerd opgebouwde kennis en expertise van onze artsen m.b.t. de ABUS-techniek. “Automated breast ultrasound (ABUS): A pictorial essay of common artifacts and benign and malignant pathology” geeft een helder overzicht van de technische principes, de praktische workflow, de beeldanatomie en de artefacten bij gebruik van de ABUS-techniek bij borstkankerscreening. Kennis van de beperkingen van de techniek en vertrouwdheid met artefacten zal de vaardigheden in interpretatie verbeteren en bijdragen tot het elimineren van vals positieven en foutieve interpretaties.