
Het zijn drukke tijden voor de geestelijke gezondheidszorg. Meer dan ooit is er vraag naar snelle en efficiënte opvang van de vele psychische hulpvragen. Om hieraan beter tegemoet te komen, hervormde AZ Sint-Maarten haar raadplegingen algemene psychiatrie (dr. Nijs, dr. Maes, dr. Janssens, dr. Peleman) en maakt hiermee extra ruimte vrij voor crisiszorg. De werking van de psychiatrische dageenheid (PAD) en de PAAZ (kortdurend verblijf) blijven ongewijzigd.
Meer focus op crisiszorg
Psychiaters staan enerzijds in voor acute zorgvragen en anderzijds voor langetermijnbegeleiding van patiënten. Begeleidingstrajecten kunnen maanden of jaren in beslag nemen en beperken de ruimte voor consultaties door nieuwe patiënten. Momenteel is er een erg grote maatschappelijke behoefte aan acute psychiatrische zorg.
Om meer ruimte vrij te maken voor acute zorgvragen kiest AZ Sint-Maarten ervoor om na een grondig advies voortaan sneller door te verwijzen. De momenteel lopende begeleidingen blijven doorgaan tot ze kunnen afgerond worden.
Binnen de twee tot vier weken op consultatie
De nieuwe werkwijze houdt in dat onze psychiaters zich meer focussen op acute vragen van nieuwe patiënten die minimum achttien jaar zijn. AZ Sint-Maarten engageert zich dat patiënten binnen de twee tot vier weken na de aanmelding door een huisarts of andere zorgverlener op raadpleging kunnen komen. Tijdens dit consult gebeuren een eerste inschatting en bespreking van een therapievoorstel, inclusief doorverwijzing. Het is vervolgens aan de doorverwijzer om dit therapievoorstel verder op te nemen met de patiënt.
Specifieke zorgvragen
Verslavingspsychiatrie (dr. Julie Rivière en assistent-psychiaters)
Een eenmalig adviesgesprek in geval van primaire verslavingsproblematiek kan ingepland worden maximum twee weken na aanmelding. De aanmelding gebeurt enkel op doorverwijzing van de huisarts of van andere zorgverleners.
Verdere ambulante begeleiding kan na dit adviesgesprek voorzien worden. Mogelijk zal er een wachttijd zijn tussen het adviesgesprek en de opstart van de ambulante begeleiding bij dr. Rivière.
Vragen over verstandelijke beperking met psychiatrische problematiek (dr. Isabelle Van Hecke)
Nieuwe aanmeldingen voor ambulante opvolging kunnen via de afsprakencentrale van AZ Sint-Maarten (015 89 10 11). Patiënten dienen rekening te houden met een wachttijd van zes maanden tot een jaar.
Voor dringend telefonisch advies of in geval van een opnamevraag kan u als huisarts of doorverwijzer rechtstreeks bellen op het nummer 015 89 22 11.
Medische opvolging na diagnostiek elders (dr. Ingrid Nijs)
Dr. Nijs staat in voor medische opvolging bij ASS en of ADHD (zonder verstandelijke beperking) na diagnostiek elders.
Een afspraak kan door patiënt zelf gemaakt worden via onze afsprakencentrale (015 89 10 11) als de patiënt in bezit is van een gedane testing rond ASS en/of ADHD waarin medicamenteus advies wordt aanbevolen. Afspraken zijn steeds op maandag namiddag van 14.30 u- 16.30 u.
Eénmaal dat de medicatie op punt staat, verloopt verdere opvolging via de huisarts.
Voor welke consulten kunnen patiënten niet bij AZ Sint-Maarten terecht?
- Eenmalige consulten met als enige vraag verslaggeving voor verzekeringen/mutualiteiten/FOD.
- Vragen naar uitgebreide diagnostiek (bv. bij vermoeden ADHD, ASS) – hiervoor verwijzen we naar gespecialiseerde centra.
Dringende vragen? Bel onze psychofoon (015 89 22 12).
Via onze psychofoon komt u direct in contact met onze psychiater van wacht. We adviseren de psychofoon voor:
- Bespreking van dringende casuïstiek
- Bespreking van een indicatie tot dringende of semidringende opname
Gelieve de psychofoon niet te gebruiken voor:
- Het annuleren/verplaatsen van afspraken, opvragen verslaggeving, vragen hoever iemand op de wachtlijst staat e.d.
Bespreking van gekende patiënten: hiervoor vragen we u te richten tot de behandelende psychiater via ons secretariaat (015 89 20 60).