
Onder meer met het recent aangekochte Curvebeam-toestel, de meest actuele versie van de bekende pedCAT, onderstreept AZ Sint-Maarten haar expertise op het terrein van voet en enkel. De pedCAT kan nu ook door alle artsen worden voorgeschreven, en de beelden zijn sinds kort ook makkelijker online te raadplegen.
Met de ingebruikname van het nieuwste Curvebeam-toestel in 2021 en de inzet van twee orthopedisten die zich uitsluitend richten op voet en enkel, bouwde AZ Sint-Maarten haar expertise op het terrein van voet en enkel de voorbije jaren uit. Dankzij het toestel werden probleempunten, die met klassieke röntgenopnames soms verborgen bleven, beter zichtbaar.
Klinische indicaties

“De klassieke RX en echo blijven uiteraard belangrijke beeldvormingstechnieken”, weet dr. Christophe Verlinden (voet- en enkelchirurg). “De pedCAT telt vier belangrijke klinische indicaties. De meest voor de hand liggende indicatie is de beoordeling van de voet- en enkelstatiek. De klassieke röntgenopnames zijn vaak moeilijk correct te nemen. Meer in het bijzonder de oudere populatie met enkel- en voetproblematiek is per definitie weinig mobiel en de unipodale röntgenopnames zijn niet altijd betrouwbaar qua steunname. En bovendien niet zonder valrisico. De vereiste radiologische metingen zijn dan ook vaak onbetrouwbaar. Het pedCAT-onderzoek geeft die en veel meer andere informatie in een comfortabele, en betrouwbare gewichtdragende positie.”
Een tweede indicatie is de beoordeling van de enkel- en voetgewrichten in fysiologische gewichtdragende stand. De breedte van de gewrichtsspleet als indicator voor kraakbeenlijden kan bij niet-staande röntgenopnames vals normaal zijn. Bovendien zijn meerdere achter- en middenvoetgewrichten niet optimaal vrij te projecteren op conventionele RX, en dus niet beoordeelbaar.
Dr. Peter Boone, diensthoofd orthopedische heelkunde en gespecialiseerd in voet en enkel: “Een belangrijke indicatie is ook het opsporen van gewrichts(sub)luxaties die niet zichtbaar zijn op röntgenopnames. Dit komt door enerzijds moeilijke visualisatie op basis van superpositie en anderzijds gezien alleen aanwezig in staande positie. Tenslotte is het onderzoek een perfect instrument om de voetheelkundige toe te laten een correcte operatieve planning uit te voeren.”
Op de foto zie je van links van rechts: prof . dr. Filip Vanhoenacker, dr. Frederick Catry, dr. Peter Boone en dr. Christophe Verlinden.

Voorgeschreven door elke arts
Medische beeldvorming met de pedCAT Cone Beam CT kan sinds kort voorgeschreven worden door elke arts, maar binnen AZ Sint-Maarten zijn dit vooral de specialisten orthopedische heelkunde. Om de 3D-beelden goed te kunnen analyseren, werken de dienst medische beeldvorming en orthopedie samen via een werkstation om de beelden te analyseren. “Zij zijn meestal het eerste aanspreekpunt voor de patiënt in het kader van complexe breuken, operatieve planning of postoperatieve evaluatie. Zij zijn ook het best geplaatst om, bijvoorbeeld, statiekafwijkingen correct te meten en te beoordelen aan de hand van de 3D-beelden”, weet dr. Sofie Dekeyzer, diensthoofd medische beeldvorming. “De resultaten zijn sinds kort ook voor perifere artsen en huisartsen raadpleegbaar via gratis te downloaden software.”
Over de pedCAT Premium
Dr. Peter Boone: “De pedCAT Premium, een toestel van de nieuwste generatie, heeft enkele unieke eigenschappen waardoor we als voet- en enkelchirurg over betere beelden beschikken en de lat hoger kunnen leggen voor diagnoses, preoperatieve planning of postoperatieve evaluatie voor een aantal specifieke indicaties.” De techniek vindt steeds meer internationaal ingang. In internationale literatuur en guidelines van good clinical practice zien we een evolutie naar het gebruik van dit type toestellen.
Drie eigenschappen zorgen ervoor dat het pedCAT-toestel een belangrijke meerwaarde genereert. Met de nieuwste cone beam CT-technologie creëert het toestel een 3D-beeld met een hoge spatiële resolutie. De orthopedist kan hierdoor de voet en enkel vanuit diverse invalshoeken, zeg maar 360°, goed beoordelen. Het toestel maakt deze beelden bovendien in de natuurlijke houding van de patiënt: terwijl die rechtop staat. Dit heeft als belangrijk voordeel dat radiologische beelden en metingen betrouwbaarder zijn in vergelijking met beelden genomen in een liggende houding. Bijkomend voordeel van de pedCAT is dat er steeds bilateraal opnames gemaakt worden, hetgeen de aangetaste zijde perfect vergelijkbaar maakt met de niet-aangetaste. Zo kunnen subtiele letsels beter opgespoord worden. En niet onbelangrijk: de pedCAT Premium werkt met een beduidend lagere stralingsbelasting voor de patiënt.