AZ Sint-Maarten

Vanaf maandag 5 oktober kan de aangifte van een pasgeborene rechtstreeks in het AZ Sint-Maarten ziekenhuis plaatsvinden. Een medewerker van de dienst burgerlijke stand van Stad Mechelen zal op maandag- en woensdagnamiddag van 13 tot 16 uur fysiek aanwezig zijn in het nieuwe geboorteloket in het ziekenhuis. Kersverse ouders Stijn en Sanne kregen de primeur om de eerste geboorteaangifte via het geboorteloket te doen in aanwezigheid van Bart Somers (Viceminister-president van de Vlaamse Regering), schepen van burgerzaken en dienstverlening Vicky Vanmarcke (centraal in beeld) en Sabine Custers (financieel en administratief directeur AZ Sint-Maarten).

“Er komt al zoveel kijken bij de geboorte van een kind, dat een extra verplaatsing naar het stadhuis niet altijd evident is. Met de komst van het geboorteloket optimaliseren we onze dienstverlening voor alle kersverse ouders waarbij de geboorteaangifte ook in het ziekenhuis geregeld kan worden.”, vertelt schepen van burgerzaken en dienstverlening Vicky Vanmarcke.

"We waren erg verheugd toen de stad Mechelen ons contacteerde met de vraag om samen een geboorteloket op te starten hier in AZ Sint-Maarten. Het kadert immers perfect in onze visie om de patiënt centraal te stellen, en waarbij we via innovatie en digitalisering onze dienstverlening nog verder willen verbeteren," vult Sabine Custers, administratief en financieel directeur AZ Sint-Maarten aan.

Stijging aantal geboortes in Mechelen

Sinds de opening van het nieuwe ziekenhuis op 15 oktober 2018 is het aantal geboorten in Mechelen toegenomen. In 2018 werden er 1196 kinderen geboren, in 2019 een totaal van 1384 en tot op vandaag al 904 pasgeborenen.

Er is vooral een grote stijging van het aantal kinderen van niet-inwoners die in Mechelen geboren worden. Een oorzaak hiervan is de sluiting van het ziekenhuis in Duffel. Voor niet-inwoners is het geboorteloket extra handig omdat zij zich dan niet hoeven te verplaatsen naar het Huis van de Mechelaar. “We zetten als stad al grote stappen vooruit op vlak van digitalisering. Dit is absoluut een extra kers op de taart waarmee we ook nog eens een overbodige verplaatsing uitsparen.”, vertelt schepen Vicky Vanmarcke enthousiast.

Werking van het “nieuwe” geboorteloket

Na de geboorte van je kind kan je kiezen of je een afspraak wenst te maken bij de dienst burgerlijke stand in het Huis van de Mechelaar of bij de dienst burgerlijke stand in het ziekenhuis. De geboorteaangifte moet gebeuren binnen de 15 dagen na de geboorte van het kind.

AZ Sint-Maarten stelt een loket ter beschikking dat zich bevindt in de zorgboulevard van het ziekenhuis. Het nieuwe geboorteloket neemt dezelfde sluitingsdagen aan als het Huis van de Mechelaar.

“Een mooie stap vooruit in de dienstverlening aan ouders van pasgeborenen”, besluit Jan Ennekens, algemeen directeur AZ Sint-Maarten.