Medisch

Op zaterdag 30 maart 2019 organiseerde de dienst lymfechirurgie van AZ Sint-Maarten een infosessie over diagnostiek en behandeling van lymfoedeem. Voor een volle zaal van 350 artsen, kinesitherapeuten, verpleegkundigen en patiënten gaven verschillende specialismen die betrokken zijn bij de zorg voor lymfoedeempatiënten een update over de vele facetten van lymfoedeem.

Het Lymfecentrum van AZ Sint-Maarten is in binnen- en buitenland een referentie wat betreft de aanpak van lymfoedeem. Door de talrijke theoretische en praktische vragen van zorgprofessionals en van patiënten blijkt duidelijk dat er nood is aan informatie over de huidige diagnose-en behandelingsmogelijkheden van de aandoening. Het doel om een breed publiek te informeren werd dan ook ruimschoots bereikt.

Virtual reality

Als hoogtepunt van de geslaagde Infosessie gaf dokter Giacalone van de dienst Lymfechirurgie een demonstratie van het gebruik van virtual reality in de behandeling van lymfoedeem.

Recent werd in AZ Sint-Maarten een jonge vrouw met een aangeboren lymfatische misvorming succesvol behandeld via een chirurgische ingreep die dankzij de toepassing van virtual reality haarfijn gepland werd. Met behulp van patiënt-specifieke beelden in een virtuele omgeving werd immers voor de ingreep de aangeboren misvorming in beeld gebracht en dit liet toe om de lymfevaten die nodig waren om de lymfe-veneuze anastomose (een verbinding tussen een lymfevat en een ader) uit te voeren, doelgericht te kunnen identificeren.

Met medewerking van