Medisch

Op de gepaste datum 11/2 wordt elk jaar de Europese Dag van het Alarmnummer 112 gevierd. Op die dag is er extra aandacht voor het nummer 112 dat je in alle Europese lidstaten kan bellen voor medische hulp.

Enkele interessante weetjes over onze spoedgevallendienst:

In cijfers

  • AZ Sint-Maarten heeft twee ziekenwagens en één MUG-voertuig.
  • In 2019 deden onze hulpverleners ambulanciers in totaal 5.975 ritten. Dat zijn er ongeveer 16 per dag.
  • Onze MUG reed in 2019 in totaal 1.303 keer uit, wat neerkomt op ongeveer 4 ritten per dag.
  • Er werken 36 spoedverpleegkundigen en 14 spoedartsen op onze spoedgevallendienst.
  • Er werken 9 vaste medewerkers en +/ 40 vrijwilligers op onze standplaats van ambulancebedrijf ART.
  • Onze spoedgevallendienst ontving in 2019 maar liefst 31.284 patiënten. Dat zijn er ongeveer 2.607 per maand!

Hoe werkt de spoedgevallendienst van AZ Sint-Maarten?

Om 7 uur ’s ochtends starten we met een briefing over hoe de nacht is verlopen en of er bijzonderheden zijn. CO-meters (om koolmonoxide te detecteren) en de toestellen waarop de opdrachten van de ambulanciers verschijnen, worden overgedragen.

Daarna wordt beslist wie ziekenwagen 1 en ziekenwagen 2 zal bemannen. Ziekenwagen 1 wordt altijd bemand door een hulpverlener-ambulancier (aangeleverd door de firma ART) en een verpleegkundige met de bijzondere beroepstitel ‘verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg’. Ziekenwagen 2 wordt dan weer bemand door twee hulpverlener-ambulanciers, beide aangeleverd door de firma ART.

Voor de MUG is er 24 op 24 een medische permanentie door een urgentiearts en ten minste één persoon met de bijzondere beroepstitel van verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg.

Onze ziekenwagens aan een ander ziekenhuis gespot?

Dat kan!

Wanneer je belt naar het nummer 112 wordt aan de hand van een computerprogramma bepaald welke ziekenwagen je komt oppikken. Daarna brengt de ziekenwagen je naar het dichtstbijzijnde of het meest geschikte ziekenhuis voor je ziektebeeld volgens de noodcentrale. Het kan dus perfect dat een ziekenwagen van AZ Sint-Maarten je naar een ander ziekenhuis brengt!

Meer info over onze spoeddienst?

Dringende hulp nodig? Bel 112!